icon

Het NONA Empowerment Center bestaat voornamelijk uit docenten en deskundigen die de meisjes een vak leren of vaardigheden trainen. In het ‘NONA Empowerment Center’ verzorgen wij opleidingen en trainingen in Beauty Culture, Engelse les, Handarbeid en Teddy Bear Counseling. Dit wordt nog op korte termijn uitgebreid met trainingen in o.a. financiën, management en ondernemerschap. Het NONA Empowerment is gevestigd in Kuliyapitiya, een plaats in de Noord Westelijke Provincie.

In het NONA Empowerment Center volgen ongeveer 60 meisjes een opleiding of training. Wij nemen deze opleidingen en trainingen zeer serieus. Daarom wordt er ook jaarlijks op grootse wijze een diploma-uitreiking gehouden in het stadshuis van Kuliyapitiya.

Na deze ceremonie worden de gemaakte producten tentoongesteld op een exhibitie in dit stadshuis. Bij de diploma-uitreiking wordt ook altijd de Minister van ‘Women Empowerment’ uitgenodigd om hem of haar te laten zien hoe sterk deze meisjes en vrouwen zijn en tot waartoe ze allemaal in staat zijn.

Het NONA Empowerment Center staat in contact met de lokale autoriteiten en behartigt de belangen van de meisjes en vrouwen waar wenselijk is. Ook helpt het NONA Empowerment Center de meisjes bij het vinden van een baan. NONA beschikt namelijk over een groot netwerk in Sri Lanka.

BEAUTY CULTURE
Al vanaf mei 2014 biedt NONA Foundation de opleiding Beauty Culture aan. In ons NONA Empowerment Center is hiervoor een speciale ruimte ingericht, met professionele inventaris en hulpmiddelen.

In Sri Lanka is de verzorgingsbranche erg populair, vooral bij stellen die gaan trouwen is het van groot belang om er op en top uit te zien op de trouwdag. Ook veel vrouwelijke gasten gaan graag voorafgaand aan een bruiloft nog eerst even naar de schoonheidssalon.

Met de NONA Beauty Culture wordt een klas van ongeveer 15 meisjes in negen maanden opgeleid op het gebied van gezichts-, haar- en huidverzorging. Ook leren ze bijvoorbeeld om bruidsboeketten samen te stellen.  De meisjes krijgen les van een professionele docente die een autoriteit is op het gebied van Allround Beauty Culture. De meisjes leren alles van haar wat zij moeten weten als toekomstig schoonheidsspecialiste. Na negen maanden, als de opleiding succesvol is doorlopen, krijgen de meisjes een diploma en kunnen zij op termijn aan de slag bij een schoonheidssalon, of indien zij dit willen, hun eigen schoonheidssalon beginnen. Na de diplomering start de volgende groep meisjes met hun opleiding van negen maanden.

Engelse les
Van een voormalig Government School teacher, die inmiddels met pensioen is, krijgen de meisjes Engelse les. Zowel het spreken als het schrijven worden behandeld. Na het afronden van de training krijgen de meisjes een officieel certificaat uitgereikt. Na de training kunnen de meisjes aan het werk of doorstromen naar een cursus Engels van een hoger niveau aan een hogeschool of universiteit.

Handarbeid
Hier leren de meisjes het maken van diverse sieraden van kralen, maar ook bijvoorbeeld het maken van producten van textiel, zoals bijv. kussenslopen, lakens en tafelkleden. Net als bij de Teddy Bears Course worden de creatieve vaardigheden van de meisjes gestimuleerd en getraind. Eén keer per jaar worden de gemaakte producten verkocht tijdens een jaarlijkse exhibitie show die georganiseerd wordt door het NONA Empowerment Center.

Teddy Bear Course
We hebben een zeer ervaren docente die de meisjes leert om “teddy beren” te maken. Het bijzondere is dat de intensieve begeleiding ook gericht is op het helen van trauma’s die veel meisjes hebben. Met deze training/therapie zijn wij in 2015 gestart en al veel meisjes hebben hier erg veel baat bij gehad.

nl_NLNederlands