MISSION

Jonge onschuldige meisjes

‘HET LEVEN VAN MEISJES DIE SLACHTOFFER ZIJN VAN SEKSUEEL GEWELD EN MENSENHANDEL KANSRIJK EN BETEKENISVOL MAKEN; EEN LEVEN MET VRIJHEID, GERECHTIGHEID EN MENSELIJKE WAARDIGHEID.`

Slachtoffers van seksueel geweld en mensenhandel zijn vaak nog erg jong. De meisjes die verkracht zijn hebben soms pas een leeftijd van zes jaar. De jongste moeders zijn niet ouder dan 9 of 10 jaar. De meesten zijn verkracht door hun eigen vader, broer of oom en vervolgens door hen verstoten omdat zij zogenaamd een ‘schande’ zijn geworden voor de familie. Dus het jonge onschuldige meisje, natuurlijk zeer getraumatiseerd door de verkrachting, wordt zonder enig pardon uit huis gezet en verbannen uit haar directe leefomgeving.

Het meisje komt vervolgens op straat te staan met helemaal niets. Geen geld, geen bezittingen, zelfs geen liefde of bezorgdheid van familie of vrienden. Ze heeft helemaal niets meer. Het enige wat zij nog heeft zijn verschrikkelijke angsten, trauma’s en zorgen. Als zij nu niet wordt geholpen is de kans groot dat zij opnieuw slachtoffer zal worden en dat zij voorgoed in de mensenhandel of kinderprostitutie zal verdwijnen. Dagelijks meer dan dertig keer verkracht worden is dan helaas meer regel dan uitzondering. Bovendien worden deze meisjes door niemand gemist of gezocht, waardoor de kans op redding zo goed als uitgesloten is.

ONTSTAAN

Zoektocht naar moeder

NONA Foundation werd op woensdag 2 maart 2005 officieel opgericht door Nimal Samantha van Oort. Nimal werd in 1983 samen met zijn tweelingbroer Djoeri geadopteerd naar Nederland. Van kleins af aan was er altijd al de drang om antwoord te krijgen op vragen als waarom zij door hun biologische moeder in Sri Lanka afgestaan waren en - de belangrijkste vraag - hoe het nu met haar in Sri Lanka zou zijn.



Toen Djoeri en Nimal in 2001 voor het eerst opnieuw in Sri Lanka kwamen, werd de drang onhoudbaar en startten zij een zoektocht naar hun moeder. Na jarenlang niets gehoord te hebben, kwam er plotseling bericht uit Sri Lanka. De moeder van Djoeri en Nimal bleek al lange tijd geleden te zijn overleden. In één klap was de hoop op het uitkomen van hun droom – om ooit hun moeder te kunnen ontmoeten –verdwenen. Dit bericht kwam ontzettend hard aan en veroorzaakte veel verdriet. In het bericht stond ook vermeld dat Djoeri en Nimal nog een zusje zouden hebben die nog in Sri Lanka zou wonen. In de zomer van 2004 zijn Djoeri en Nimal naar Sri Lanka afgereisd om haar te ontmoeten. Hoe fijn het was om haar voor de eerste keer te zien, zo pijnlijk was het om erachter te komen hoe hun moeder had geleden. 


Zij was verschillende malen slachtoffer geworden van verkrachting en werd door familie en omgeving in de steek gelaten omdat zij zogenaamd – door verkracht te zijn – een schande zou zijn geworden. Hierdoor en door het ontbreken van bescherming en medische zorg, is zij op een leeftijd van 21 jaar overleden. 


Omdat vandaag de dag nog altijd veel meisjes hetzelfde door moeten maken als hun moeder, hebben 
Djoeri en Nimal speciaal ter nagedachtenis aan hun moeder NONA Foundation opgericht. Dit om hun droom – dat meisjes die slachtoffer zijn van seksueel geweld en mensenhandel een kansrijk en betekenisvol leven kunnen leiden, een leven met vrijheid, gerechtigheid en menselijke waardigheid – waar te kunnen maken.


 Wat begon met een droom is inmiddels meer dan een levensmissie.

nl_NLNederlands