Beste NONA-relatie

We leven in bijzondere en onzekere tijden. Corona legt overal in de wereld het leven stil. Al sinds begin maart verkeert Sri Lanka in een vrijwel volledige ‘lock down’. Hoewel deze overheidsmaatregel succesvol lijkt te zijn in het beperken van het aantal besmettingen – er zijn tot nu toe ongeveer 1600 vastgestelde besmettingen en 10 doden – en Sri Lanka wereldwijd lof ontvangt voor de snelle en effectieve respons, heeft de verplichting om thuis te blijven enorme gevolgen, met name voor kwetsbare groepen zoals arme mensen en minderheden. En dus ook voor de meisjes en jonge vrouwen die door NONA ondersteund worden.

Net als alle scholen en trainingscentra heeft ook het NONA Empowerment Center haar deuren moeten sluiten. Op dit moment ziet het er naar uit dat we in juni weer open kunnen. De NONA dag hebben we helaas ook moeten uitstellen.

Toch zitten wij, in Sri Lanka en ook hier in Nederland, absoluut niet stil. Ik geef u in deze nieuwsbrief graag een update van hoe NONA zich aanpast aan de nieuwe realiteit en juist nu de meisjes en jonge vrouwen steunt waar nodig. Hierbij kunnen we echt alle hulp gebruiken. Wilt u ons in deze bijzondere tijd (extra) ondersteunen, dan zou dat heel fijn zijn. Ik dank u voor uw steun en betrokkenheid.

Nimal Samantha van Oort​
Voorzitter NONA Foundation

Voedselpakketten en bescherming tegen geweld

De meisjes en jonge vrouwen die trainingen volgen of microkredieten ontvangen van NONA voor een eigen onderneming, wonen vaak thuis bij familie of zijn getrouwd. Bij een aantal ontstond door Corona de benauwende situatie dat er geen geld binnen kwam. Ons lokale NONA team is direct in actie gekomen en heeft de meisjes, vrouwen en allerarmsten in de regio voorzien van voedselpakketten en financiële hulp voor het kopen van medicijnen.

Via de telefoon proberen we met iedereen zo goed mogelijk in contact te blijven. We horen dat veel meisjes en jonge vrouwen het thuis erg zwaar hebben. Door een gebrek aan werk, inkomen en perspectief is de sfeer binnenhuis vaak slecht en onveilig. Veel mannen drinken hun frustratie weg met arrack (Sri Lankaanse sterke drank), met alle gevolge van dien. Een aantal van onze meisjes zijn (opnieuw) slachtoffer geworden van huiselijk geweld. Dit is verschrikkelijk en onze medewerkers in Sri Lanka doen alles wat binnen hun macht ligt om dit te voorkomen of steun te bieden. Zo moedigen we de meisjes en vrouwen aan direct aangifte te doen bij de politie en zijn we bezig om tijdelijke noodopvang te realiseren.

Nadika (22) en haar dochter (5) hebben een voedselpakket ontvangen van NONA en geld om medicijnen te kunnen kopen.

Nimal, Djoeri en NONA: een mini-documentaire

Een aantal getalenteerde studenten van de Minor Video & Televisie (Hogeschool van Amsterdam) hebben een korte documentaire gemaakt over Nimal’s levensverhaal. Er komt uitgebreid aan bod hoe de oprichting van NONA Foundation tot stand kwam, maar ookde bijzondere band die Nimal heeft met zijn tweelingbroer Djoeri (bestuurslid NONA) wordt mooi in beeld gebracht. We zijn trots op het resultaat, veel dank aan deze studenten!

De mini-documentaire is te zien door te klikken op onderstaande afbeelding of via de website van NONA: http://www.nonafoundation.com/2020/05/08/blije-klootzak/

Nadika (22) en haar dochter (5) hebben een voedselpakket ontvangen van NONA en geld om medicijnen te kunnen kopen.

Devika haalt 449 euro op voor NONA!

Ik ben Devika Raghubar. Met mijn dansschool heb ik 9 jaar geleden voor het eerst opgetreden op de NONA dag, waar ik over de situatie van de meisjes in Sri Lanka (hoewel dat nog moeilijk te begrijpen was voor een meisje van 7). In de jaren daarna bleef ik NONA volgen, mijn moeder is ook donateur en bevriend met de voorzitter Nimal.

Ik zit in mijn examenjaar HAVO op Wolfert Tweetalig. Afgelopen jaar heb ik voor het vak ‘Global Perspectives’, waarin je problemen of gebeurtenissen vanuit een landelijk, Europees of wereld perspectief leert analyseren, een verslag geschreven over en de verschillen tussen meisjesrechten in Sri Lanka en Nederland.

Als meisje in Nederland is de situatie van meisjes in Sri Lanka moeilijk voor te stellen. Ik vind het zo mooi dat zij daar toch kunnen zorgen voor hun kinderen, terwijl ze zelf traumatische gebeurtenissen achter de rug hebben. Ze doen er alles aan om het beste te maken van hun leven. En dat allemaal door NONA! Ik ben erg onder de indruk van het werk dat NONA doet en ben zeker van plan zelf een keer naar Sri Lanka te reizen en de projecten van NONA te bezoeken.

Dit project gaf mij zoveel voldoening. Daarom heb ik een geldbedrag ingezameld voor NONA, via een donatiesite. Het bleek een succes, binnen twee dagen kon ik een bedrag van 449 euro ophalen! Het was een eer om zo iets moois te kunnen doen voor NONA. Hartelijk dank aan alle donateurs. En mijn speciale dank aan alle vrijwilligers en medewerkers van NONA foundation. Jullie verrichten voortreffelijk werk!

Studio Dorst nieuwe mediapartner

Studio Dorst is gespecialiseerd in het maken van “Beeld” . Dit doen zijn voor talloze bedrijven, musea en evenementen. Hun website is www.studiodorst.com.

Studio Dorst is per 1 juni officieel mediapartner van NONA Foundation. Dit betekent dat zij o.a. gaan helpen bij het vernieuwen van de NONA website, de communicatie via social media en het filmen van de NONA dag. We zijn ontzettend blij met onze nieuwe partner!

Stefan Rustenburg en Mo Schalkx van Studio Dorst.

NONA DAG

In verband met de maatregelen omtrent Corona moesten wij de NONA Dag uitstellen. De NONA Dag is verplaatst naar zondag 27 september 2020.

Had u zich al  had aangemeld? Dan blijft uw aanmelding gewoon geldig. Wij zullen de nodige maatregelen treffen zodat de NONA Dag op een veilige en waardige manier doorgang kan vinden. Mocht tegen die tijd blijken dat een dergelijk evenement toch nog niet mogelijk is, dan informeren we u hier natuurlijk tijdig over.

Aanmelden voor de NONA dag kan nog steeds: www.nonadag.com 

 

Met hartelijke groet,

Team Public Relations
NONA Foundation

Post a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLNederlands